Iloiset lehmät = maukas juusto

nyladugård

Kaikki alkaa lehmästä. Iloinen lehmä antaa parempaa ja ravinteikkaampaa maitoa, ja lehmät, jotka voivat hyvin, tuottavat enemmän maitoa.

Ahvenanmaalaisilla kalkkipitoisilla niityillä lehmät syövät itsensä täyteen kukista ja ruohosta. Ahvenanmaalaiset lehmämme lypsävät parhaiten maitoa koko Suomessa, melkein 10 % enemmän maitokiloa kohti vuodessa.

Lehmien hyvinvoinnista kiinnostuneet maanviljelijämme työskentelevät määrätietoisesti myös luodakseen niin stressittömän sisäympäristön kuin mahdollista. Lehmät käyskentelevät vapaasti ruoka- ja makuuosastojen välillä ja päättävät itse, koska ne haluavat syödä, tulla lypsetyksi tai levätä.

Ahvenanmaalaisten edellytysten ja osaavien maanviljelijöiden ansioista lehmät voivat elää turvallisessa ympäristössä ja antaa meille parasta maitoa, joka antaa meille hienoimman juuston!

Tiesitkö, että

  • lehmä syö keskimäärin 8 tuntia päivässä
  • lehmä tuottaa päivässä n. 30 kiloa maitoa
  • lehmän vuodessa tuottama maito vastaa 200.000 jäätelöä
  • lehmästä pitää ensin tulla äiti, ennen kuin se voi tuottaa maitoa
  • vasikat saavat nimen, joka alkaa joka vuosi eri alkukirjaimella. Siten on aina mahdollista selvittää niiden ikä
  • lehmä ääntelee ja ammuu erilaisilla paikallisilla murteilla aivan kuten ihmisetkin
  • Ahvenanmaalla on 10 lehmää tehnyt urotyön tuottamalla 100 tonnia maitoa elämänsä aikana
  • lehmä nukkuu vain noin 4 tuntia vuorokaudessa
  • lehmä asettuu makuulle ja “tekee työtä” – tuottaa maitoa 12-14 tuntia vuorokaudessa

 

“Olennaista on hyvä maito ja hyvät toimintatavat”
Ingmar Sääski, vastaava juustomestari 1983–2005